دهلی هند، دروازه تمدن و فرهنگ
آقای ریک استیو، بزرگ ترین گردشگر این سال ها معتقد است که هر انسانی باید حداقل یک بار به هند سفر کند. من اما معتقدم که سفر یک هفته ای به هند، چیزی کمتر از یک گاز کوچک از یک پیتزای خوشمزه است.
دهلی، فشرده شده کل هند است، اگر افسرده اید، اگر از زندگی روزمره خسته شده اید، اگر دیگر هر چیزی شادتان نمی کند و یا حتی اگر خیلی شادید و می خواهید شادی تان را در منطقه ای از دنیا بچکانید، دهلی جایی است که معنی شاد بودن انسان ها در هر شرایطی را به آدم یاد می دهد. جاهای دیدنی دهلی که نیز این شادی را دو چندان میکند. اگر هیچ کدام از این ها راضی تان نمی کند، عطر و طعم غذاهای هندی دلیل کمی برای یک سفر هیجان انگیز نیست، در دهلی فقط غذای هندی بخورید و انعکاس طعم ها و مزه ها را در رگ هایتان احساس کنید.
اگر جاذبه های دهلی و یا به طور کلی دهلی را خوب بگردید، می توانید تصویر نسبتا درستی از هندوستان بدست آورید، چون می گویند دهلی یک هندوستان کوچک است و جلوه های گوناگون فرهنگ هند را می توان در دهلی دید. دانشگاه دهلی هم از برترین دانشگاه های هندوستان است.
دهلی دومین کلان شهر بزرگ هند است و دهلی نو، پایتخت هند نیز بخشی از این کلان شهر است. روح باستانی شهر همه جا به چشم می آید. سعی کنید هتل مناسبی را از قبل رزرو کنید تا در شرایطی قرار نگیرید که مجبور شوید حشرات مزاحم و هوای گرم را تحمل کنید. همچنین میتوانید از تور دهلی هم استفاده کنید.
اطلاعاتی درباره شهر دهلی هند:
جمعیت: حدود 17 میلیون نفر
مساحت: 1483 کیلومتر مربع
کد شماره گیری: 011
چرا برویم؟
اگر خیلی وسواسی هستید و دلتان یک شهر دنج، خلوت، استریل و پاکیزه می خواهد، کلا هند را خط بزنید و بروید سوئیس! در دهلی انتظار هر چیزی را باید داشته باشید، هند است دیگر، کشور هزار ملت و هزار فرقه، پس کوله پشتی تان را بردارید، کفش راحت بپوشید و مثل یک هندی، هند را تجربه کنید و از جاذبه های توریستی دهلی لذت ببرید.
دهلی طبق سرشماری سال 2001 با جمعیتی برابر 14 میلیون نفر جمعیت مرکزی و بیش از 22 میلیون نفر در کلان شهر دهلی یکی از بزرگترین شهرهای هند است و با قدمتی افزون بر 5000 سال همراه دمشق و بنارس از قدیمی ترین شهرهای جهان محسوب می شود. این شهر تاکنون 11 بار ویران گشته و از نو ساخته شده است. دهلی قدیمی ترین ناحیه مسکونی جهان به شمار می رود که تاکنون همواره مسکونی بوده است، دهلی آمیخته ای از جامعه سنتی و مدرن و نمودی از اجتماع مذاهب، قومیت ها و فرهنگ های مختلف است.
برای رفت و آمد در شهر بهتر است یا نزدیک به مکان های توریستی هتل بگیرید که پیاده هم بتوانید در اطراف بگردید و یا اینکه در همان ابتدای ورود یک نقشه مترو تهیه کنید.
کی برویم؟
بهترین زمان سفر به دهلی از نظر آب و هوایی از ماه اکتبر تا اواخر ماه می است. در ماه های جولای و آگوست زمان باران های موسمی است و کمی هوا شرجی و گرم می شود، البته قیمت هتل ها و پروازها در این دو ماه بسیار ارزان تر از زمان های دیگر است و تخفیف های خوبی شامل حالتان خواهد شد.
دیدنی ها
قلعه سرخ (Red Fort)
قلعه سرخ از مهم ترین جاذبه های گردشگری دهلی می باشد. این قلعه بزرگترین مرکز جلب توریست در دهلی است.
دستور احداث این قلعه را شاه جهان یکی از شاهان گورکانی (همان کسی که دستور ساخت تاج محل را در آگرا داد) ، وقتی که پایتخت خود را از آگرا به دهلی تغییر داد، صادر کرد .
ساخت آن 9 سال به طول انجامید و در سال 1648 تکمیل شد. این قلعه به وسیله دیواری از سنگ های قرمز رنگ محصور گشته که طول آن 5 کیلومتر و ارتفاع آن از 16 تا 33 متر متغیر است. این بنا شامل بخش ها و اجزای مختلفی است که شامل تالارها، ایوان ها و بناهای گوناگون خصوصی و عمومی با شکوه و زیبایی است که معروف ترین آنها دروازه لاهور، دروازه دهلی، دروازه فیل، چاتاچوک، نقاره خانه یا نوبت خانه، دیوان عام، کرسی، لال پرده، باغ حیات وحش، دیوان خاص، خاص محل، موسامان برج، نهر بهشت، میزان عدالت، ساوان و بادان، حمام ظفر محل، زنانه یا اندرونی، ممتاز محل، رنگ محل، دعوت خانه، موتی مسجد یا مسجد مروارید و نیز دو موزه.
اگر نمایش نور و صدای قلعه را که ساعت هفت و نیم هر شب اجرا می شود ببینید، با تکه هایی از تاریخ هند نیز آشنا خواهید شد.
مسجد جامع دهلی یا جهان نما (Jama Masjid)
از دیگر بناهای این شهر مسجد جامع آن است. مسجد جامع دهلی یا جامع مسجد، که در گذشته به نام مسجد جهان نما شهرت داشته از بزرگترین مساجد هندوستان و از باشکوه ترین مساجد در جهان اسلام است. این بنا به دستور شاه جهان سازنده تاج محل در سال 1656 میلادی ساخته شده است. این مسجد که روبروی قلعه سرخ، در قسمت دهلی قدیم قرار دارد، یکی از مراکز مهم مسلمانان هند به شمار می رود. محوطه خارجی این مسجد می تواند بیش از 25 هزار نمازگزار را در خود جای دهد و از جمله اشیا باستانی که در این مسجد نگهداری می شود، قرآنی است که روی پوست آهو نوشته شده است. برای ساخت این مسجد 5000 کارگر به مدت بیش از 6 سال کار کرده اند. سقف این مسجد دارای سه گنبد است که روی آنها با مرمرهای سیاه و سفید تزئین شده است. دو مناره این مسجد دارای 40 متر ارتفاع هستند.
مقبره همایون (Humayuns Tomb)
آرامگاه همایون از دیگر جاذبه های دیدنی دهلی است. همایون دومین پادشاه امپراتوری مغولی هند یا گورکانیان هند بود که پس از 15 سال که در دربار ایران پناهنده بود به کمک شاه طهماسب اول تاج و تخت خود را بازستاند و به هند برگشت اما پس از چند ماه به طور ناگهانی و بر اثر سقوط از پله های کتابخانه اش فوت کرد. این آرامگاه با شکوهو با الهام از چهار باغ اصفهان به دستور همسر وی حمیده بانو بیگم که در ایران با معماری ایرانی آشنا شده بود ساخته شد. کار ساخت این بنا در سال 1562 میلادی یک سال پس از مرگ همایون آغاز و هشت سال به طول انجامید. معماران این باغ سید محمدبن میرک غیاث الدین و پدر وی میرک غیاث الدین بودند که از هرات به دهلی آورده شده بودند. این آرامگاه با الهام از مقابر ایرانی و فضای چهارباغ یا باغ جنت ساخته شده که اولین باغ به این سبک در هندوستان به شمار می رود.
آرامگاه خان خانان و همسرش را نیز در نزدیکی همین مقبره و با الهام از همین بنا ساخته اند.
مناره قطب (Qutub Minar)
یکی دیگر از معروف ترین ها، بلندترین بنای آجری جهان، مناره قُطب است که بیشتر از 70 متر ارتفاع و 400 پله دارد.
معبد آکشاردام (Swaminarayan Akshardham)
معبد آکشاردام بزرگترین معبد هندوها در جهان است که در دهلی ساخته شده که یک ساختمان تماشایی و پر زرق و برق است.
از دیگر دیدنی های دهلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خانه گاندی (Gandhi Smriti)
- دروازه هند (India Gate)
- کاخ ریاست جمهوری راشتراپاتی بهاوان (Rashtrapati Bhavan)
- مجموعه حوض خاص (Hauz Khas Complex)
- معبد گورودوارا (Gurudwara Bangla Sahib)
خوردنی ها
- ماتن دو پیازه (Mutton Do Pyaza)
- چیکن بریانی (Chicken Biryani)
- ماتن روغن جوش (Mutton Rogan Josh)
- حیدرآبادی فیش کاری (Hyderabadi Fish Curry)
- باتر چیکن (Butter Chicken)
- چیکن ماسالاتیکا (Chicken Masala Tikka)
- مرغ ماکانی (Murgh Makhani)
- تندوری روتی (Tandoori Roti)
- چیکن تندوری (Tandoori Chicken)
- شاهی پنیر (Shahi Paneer)
- ماتن بریانی (Mutton Biryani)
- پالاک پنیر (Palak Paneer)
- دال ماکانی (Dal makhani)
خریدنی ها
- پوشاک و منسوجات
- پارچه ابریشمی
- جواهرات
- صنایع دستی و تزئینی
- ادویه و خشکبار
- داروهای گیاهی
مراکز خرید
- بازار دیلی هات (Dilli Haat)
- بازار چندنی چوک (Chandni Chowk) :به دستور دختر شاه جهان و به دست سازندگان تاج محل و قلعه ی سرخ ساخته شد.
- مرکز خرید دی ال اف ایمپوریو (DLF Emporio Mall)
- مرکز خرید خان مارکت (Khan Market)
- منطقه کانات پلیس (Connaught Place)
- جان پاث و باراز تبتی ها (Tibetan Market/ Janpath)
- مرکز خرید ساروجینی نگار (Sarojini Nagar)
- مرکز خرید سانتوشتی (Santushti)
- مرکز خرید سلکت سیتی واک (Select City Walk)
- فروشگاه های صنایع دستی کرفت هاوس (Craft House)
- فروشگاه های سابهیاتا (Sabhyata)
مراکز تفریحی
- پارک باغ وحش زولوجیکال (National Zoological Park)
- افلاک نمای نهرو (Nehru Planetarium)
- مجموعه تفریحی کودکان بال باوان (Bal Bhavan)
- مرکز علمی ملی (National Science Center)
- مجموعه سینمای پی وی آر سیتی واک (PVR City Walk Cinema)
- باغ لودی (Lodi Gardens)
- باغ پنج حس (Garden of 5 Senses)
امنیت
واقعیت امر این است که امنیت هند نسبت به جمعیت آن،خوب است، اما بیشتر سازمان های گردشگری سفر خانم های تنها را به هند توصیه نمی کنند. حجم گدا و بچه های بی خانمان نیز در شهرهای بزرگ بالاست، پس حسابی هوش و حواستان به کیف و لوازم شخصی تان باشد.
بهداشت
سطح بهداشت در این شهر بسیار ضعیف است، پس حسابی مراقب چیزهایی که می خورید و می نوشید و ظروف مصرفی تان باشید، سیستم درمانی هند جزو بهترین نظام پزشکی در دنیاست، البته بخش خصوصی آن و نه دولتی که استفاده از آن مستلزم هزینه بالایی است، پس بیمه مسافرتی جهت سفر به کشور هند را شدیدا توصیه می کنیم.