جاذبه های گردشگری مریوان
شهر مرزی مریوان که در 125 کیلومتری سنندج قرار گرفته، شهری نسبتا کوچک می باشد که علیرغم برخورداری از ظاهر ساده خیابان ها و مردمانش، دارای جاذبه های طبیعی دل انگیزی می باشد که هوش از سر هر بیننده ای می برد. چنان که آوازه شهر و دریاچه زیبای زریوارش در تمام ایران و کشورهای همسایه پیچیده و پای گردشگران زیادی را به این منطقه باز کرده است. این شهر زیبا از حیث وجود جاذبه های تاریخی نیز زبانزد می باشد و حرف های زیادی برای گفتن داردو به همین منظور در طول سال تور مریوان گردی برگزار میشود. علاوه بر تاثیر وجود جاذبه های طبیعی و تاریخ زیاد در مریوان، از مهمان نوازی مردم این شهر نیز می توان به عنوان یکی از دلایل علاقه زیاد گردشگران برای مریوان گردی و سفر به آن اشاره کرد و همه این دلایل باعث شده تا این شهر به میزبانی مهربان و توانمند برای پذیرایی از مسافران خود تبدیل شود.
جاذبه های طبیعی مریوان
مریوان که به عنوان آخرین شهر مرزی ایران محسوب می شود و در همسایگی دیوار به دیوار با شهرهای پنج وین و دربندی خان عراق قرار دارد، در سینه کش کوههایی که شهرهای استان کردستان را در خود جای داده، واقع شده است. از جمله زیبایی های طبیعت گردی مریوان می توان به دریاچه زریوار در غرب شهر و طبیعت سحرانگیز منطقه اورامانات در شرق آن اشاره کرد.
زیبایی های شگفت انگیز طبیعی، چشمه های جوشان، رودخانه های خروشان و کوه های جنگلی سر به فلک کشیده و جنگل های متراکم بلوط، این سرزمین باشکوه در غرب کشورمان را پدید آورده و مریوان را به یکی از گزینه های اصلی سفر و مرکز سیاحتی و گردشگری در استان کردستان تبدیل کرده است.
- پارک های درون شهری مریوان : مجتمع پارک ساحلی زریوار، پارک زریان، پارک ملت، شانو پارک، پارک میلاد، پارک بانوان
- کوههای مریوان : رشته کوه چهل چشمه، کوه مسجد میرزا، رشته کوه هزار میرگه، کوه کره میانه، کوه سلطان احمد، قله میراجی، کوه امام، کوه گاران، کوه سورین، قله برد، کوه سه کوچکه
- محورهای گردشگری مریوان : محور مریوان باشماق(بازارچهی مرزی)، محور ساحل غربی،
- رودخانه های مریوان : رودخانه سیروان، رودخانه قزلچه سور، رودخانه گاران، رودخانه کوماسی، رودخانه نگل، رودخانه مریوان، رودخانه بنه سوتاوه، رودخانه عصر آباد
- سدهای مریوان : سد مخزنی گاران، سد مخزنی دریاچه زریوار
- دریاچه های مریوان : دریاچه زریوار
- غارهای اطراف مریوان : غار ریواس، غار کونا شم شم
- دره های مریوان : دره اسراوا، دره اورامان، دره رود شیان
- دشت های مریوان : دشت بیلو، دشت ناوطاق گاران،
- مناطق تفریحی مریوان : منطقه تفریحی قمچیان، تفرجگاه ملاقوبی، پارک جنگلی قلعه امام، پارک جنگلی شنه
- آبشارهای مریوان : آبشار گویله، آبشار سلور، آبشار بل
- روستاهای هدف گردشگری مریوان : روستای دزلی، روستای میانه، روستای دره کی مریوان، روستای کانی سانان، روستای هجرت، روستای نگل، روستای سیاناو، روستای سردوش، روستای وله ژیر
جاذبه های تاریخی مریوان
شهر مریوان با بیش از یکصد سال قدمت، دارای آثار تاریخی بسیاری است که تپه و قلعه های قدیمی، حمام و مساجد تاریخی در بین آنها دیده می شود. علاوه بر آن وجود چندین بقعه و مرقد زیارتگاهی باعث شده تا مریوان از از آثار تاریخی و فرهنگی اینچنینی نیز بهره مند شود. این بناهای ارزشمند تاریخی در کنار آداب و سنن رایج در بین مردمان کردنشین منطقه سبب شده اند تا مریوان به مقصد مناسبی برای علاقمندان به آثار تاریخی تبدیل شود. با ما همراه باشید تا به معرفی اماکن تاریخی مشهور در تور مریوان گردی بپردازیم.
- مساجد تاریخی مریوان : مسجد سرخ
- تپه های تاریخی مریوان : تپه گلین کبود، تپه روستای ننه، تپه هواره دومان، تپه عبه فتول، تپه کلکه صوفیان، تپه آبسلان، تپه ترخان آباد، تپه برده، تپه آسنگران، تپه برقوته، تپه لاچین
- پل های تاریخی مریوان : پل گاران
- قلعه های تاریخی مریوان : قلعه هلوخان، قلعه ننه، قلعه گبری گرد، قلعه فیلقوس، قلعه خاو، قلعه میرزا میرشه، قلعه توراخ تپه،
- مقبره و امامزاده های مریوان : مقبره درویش، مرقد پیر توکل، مرقد ملا ابوبکر مصنفی، مرقد سید محمد ظهرالدین (پیرخضرشاهو)، مرقد شیخ ذکریا، مرقد شیخ محمد نژمار، مرقد ملا قطب الدین، مرقد پپر یونس، مرقد پیر یوسف
- قبرستان های تاریخی مریوان : قبرستان تاریخی پیله، قبرستان تاریخی بالک، قبرستان قدیمی قلعه هلو خان،
- سایر جاذبه های تاریخی مریوان : محوطه تاریخی کچکه گاور، روستای تاریخی کماله، حمام تاریخی روستای نژمار
مراکز خرید مریوان
جذابیت های شهر مریوان فقط در جاذبه های طبیعی و تاریخی آن خلاصه نمی شود بلکه بازارهای آن نیز با دارا بودن محصولات با قیمت و کیفیت های مناسب، تقریبا هیچ مسافری را دست خالی به شهر و دیار خود بر نمی گردانند. از جمله مهمترین بازارهایی که در تور مریوان گردی با آن برخورد می کنیم، می توان به بازار مرزی مریوان اشاره کرد که در 15 کیلومتری شهر قرار گرفته است و بدلیل محبوبیت بالا تقریبا همیشه پر از مشتری است. مرز بین المللی باشماق از یکسو و همجواری با کردستان عراق از سوی دیگر سبب شده تا کالاها بصورت ترانزیت بین این دو منطقه رد و بدل شود. وجود این ویژگی سبب گردیده تا بازار مرزی مریوان تبدیل به یکی از با ارزش ترین بازارهای غرب کشور شود.
مجتمع تجاری خورشید زریبار
شما در این بازار می توانید اقدام به تهیه کالاهایی نظیر لوازم خانگی و الکترونیکی، محصولات آرایشی و مواد غذایی نمایید. از بخش فروش لباس و کفش های محلی همچون “کلاش” می توان به عنوان یکی از جذابت ترین قسمت های این بازار نام برد که علاقمندان خاص خود را دارد.
هتل های مریوان
- هتل های چهار ستاره مریوان : هتل زریوار، هتل نوروز
- هتل یک ستاره مریوان : مهمانسرای جهانگردی مریوان
- هتل آپارتمان های مریوان : هتل آپارتمان یاس
سوغات و صنایع دستی مریوان
یکی از مواردی که ذهن هر گردشگری را در ابتدای ورود به شهر مورد نظر خود مشغول می نماید، تهیه سوغات و صنایع دستی آن شهر می باشد. سوغات هر منطقه به عنوان شاخصی از فرهنگ و رسوم مردمان آن دیار محسوب می شود. در تور مریوان گردی نیز سوغات و صنایع دستی مطابق با فرهنگ و آئین مردم شهر در دسترس گردشگران قرار دارد.
مهمترین سوغات مریوان که به ثبت جهانی نیز رسیده است، نوعی گیوه محلی به نام کلاش می باشد که رویه آن از نخ پنبه بافته شده و زیره کفش نیز از پارچه فشرده ساخته می شود و طرفداران بسیاری دارد. دیگر سوغات شهر مریوان نان های محلی آن می باشند که مورد توجه گردشگران مریوان قرار دارد. نان ساجی، کلانه و کلوچه های محلی از جمله آنها می باشد. در بحث صنایع دستی نیز قالی و گلیم مریوان زبانزد و مشهور است و از لحاظ تنوع رنگ و اصالت و نیز طرح و کیفیت، شهرت جهانی دارد.
نقشه شهر مریوان
شهر مرزی مریوان دومین شهر بزرگ استان کردستان به شمار می رود و 100 کیلومتر مرز مشترک با کردستان عراق دارد. ارتفاع متوسط این شهر از سطح آبهای آزاد 1320 متر می باشد. شهرستان مريوان با طول و عرض جغرافيايي بين 35 درجه و 48 دقيقه تا 2 درجه و 35 دقيقه عرض شمالي و 46 درجه و 45 دقيقه تا 45 درجه و 58 دقيقه طول شرقي نصفالنهار گرينويچ از از شمال به سقز، از شمال شرقی به دیواندره، از شرق به سنندج، از جنوب شرقی به سروآباد و از شمال غربی به دره شلیر و از غرب کشور هم به شهر پنجوین شهرستان سلیمانیه کشور عراق محدود میشود. زبان مردم مریوان هورامی و کردی است. اکثریت مردم شهر نیز به دین اسلام و مذهب تسنن شافعی گرایش دارند. پوشش مردم مریوان نیز لباس محلی کردی می باشد.