شرایط آب وهوایی گردنه حیران در فصل های مختلف
گردنه حیران اردبیل آب وهوایی کوهستانی و خنک دارد که آن را به مقصدی مناسب در بیشتر ماه های سال تبدیل کرده است.
بهار در گردنه حیران (فروردین تا خرداد)
دمای هوا: ۱۰ تا ۱۸ درجه سانتی گراد
در ماه های فصل بهار، طبیعت در گردنه های حیران بیدار شده و سرسبز است، مه به طور روزانه در منطقه دیده می شود و عطر گل ها فضا را پر کرده است.
تابستان گردنه حیران (تیر تا شهریور)
دمای هوا: ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی گراد
در تابستان گردنه حیران هوایی خنک و مطبوع و مناسب برای فرار از گرمای شهرهای اطراف دارد. مه ملایم صبحگاهی و شب های خنک، تجربه ای رؤیایی در این منطقه می سازد.
پاییز حیران (مهر تا آبان)
دمای هوا: ۵ تا ۱۵ درجه سانتی گراد
برگ ریزان های رنگارنگ و هوایی خنک اما قابل تحمل را در پاییز گردنه حیران می توانید تجربه کنید. یکی از بهترین فصل ها برای عکاسی طبیعت پاییز گردنه حیران است.
زمستان های سرد گردنه حیران (آذر تا اسفند)
دمای هوا: -۵ تا ۵ درجه سانتی گراد
زمستان در این منطقه احتمال بارش برف وجود دارد. زیبایی زمستان گردنه حیران شگفت انگیز است اما برای رانندگی در این فصل باید احتیاط شود.
جاذبه های دیدنی اطراف گردنه حیران
۱. تله کابین حیران
تله کابین حیران یکی از جذاب ترین و معروف ترین جاذبه های گردشگری این منطقه است که از نزدیکی گردنه حیران آغاز می شود و تا نزدیکی جنگل های زیبای فندقلو در استان اردبیل ادامه دارد. مسیر این تله کابین بر فراز دره های سرسبز، مراتع مه گرفته و جنگل های انبوه می گذرد و حدود ۱.۵ کیلومتر طول دارد.
در حین حرکت، منظره هایی بی نظیر از کوه ها، جنگل ها و گاهی دریای ابر پیش روی شماست؛ به خصوص اگر خوش شانس باشید و در یک روز مه آلود سوار تله کابین شوید، انگار بر فراز رویاها در حال پروازید!
بهترین فصل برای تجربه ی تله کابین حیران، بهار و تابستان است؛ زمانی که طبیعت منطقه در اوج سرسبزی و طراوت قرار دارد. البته پاییز هم با رنگ های گرم و جذابش حال وهوای خاصی دارد. در زمستان به دلیل سرمای شدید و احتمال بارش برف، ممکن است تله کابین بسته باشد یا تجربه ای متفاوت از آن به دست بیاید.
۲. روستای ونه بین در مسیر گردنه حیران
روستای ونه بین یکی از زیباترین و بکرترین روستاهای مسیر حیران به آستارا است که در دل طبیعت سرسبز و کوهستانی منطقه جای گرفته. این روستا در نزدیکی گردنه حیران و در مسیر منتهی به جنگل های فندقلو قرار دارد. جاده ای پیچ در پیچ و خوش منظره شما را به این روستای دنج و آرام می رساند، جایی که هنوز سبک زندگی اصیل روستایی جریان دارد.
در ونه بین، خانه ها با معماری ساده و سنتی، دیوارهای سنگی و سقف های رنگی دیده می شوند. مردم این روستا بیشتر به دامداری، باغداری و تولید نان و لبنیات محلی مشغول اند. اگر خوش شانس باشید، بوی نان داغ تنوری یا شیر تازه، شما را تا دل خانه های گِلی و دل نشین روستا خواهد برد.
۳. جنگل فندقلو از جاذبه های گردنه حیران
جنگل فندقلو یکی از چشم نوازترین جاذبه های طبیعی استان اردبیل است که در نزدیکی گردنه حیران و مسیر تله کابین قرار دارد. این جنگل سرسبز با ترکیب بی نظیری از درختان فندق، گل های وحشی، چمنزارهای وسیع و مه همیشگی اش، به مقصدی محبوب برای طبیعت گردی، عکاسی، پیک نیک و حتی کمپینگ تبدیل شده است.
این منطقه ی جنگلی، هم از سمت حیران قابل دسترسی است و هم از جاده ی اردبیل به نمین. به همین دلیل، مسافران می توانند در مسیر سفر از آستارا به اردبیل یا بالعکس، به راحتی به این بهشت طبیعی سر بزنند.
۴. آبشار لاتون
آبشار لاتون با ارتفاعی نزدیک به ۱۰۵ متر، لقب بلندترین آبشار ایران را یدک می کشد. این شگفتی طبیعی در نزدیکی شهر آستارا و در دل کوه های جنگلی روستای کوته کومه واقع شده و یکی از بکرترین و جذاب ترین مقاصد طبیعت گردی در شمال کشور به حساب می آید.
برای رسیدن به این آبشار، باید حدود ۲ تا ۲.۵ ساعت پیاده روی در دل جنگل های سرسبز و مسیرهای کوهستانی را طی کنید. این مسیر نه تنها خسته کننده نیست، بلکه به قدری زیباست که خودش به اندازه آبشار جذابیت دارد. صدای پرندگان، جریان رودخانه، مه جنگلی و درختان کهن سال، مسیر رسیدن به لاتون را به یک ماجراجویی رویایی تبدیل می کند.
۵. بازار مرزی و ساحل آستارا
یکی از جاذبه هایی که در مسیر دل انگیز گردنه حیران می توان به آن سر زد، بازار مرزی آستاراست. پس از عبور از پیچ وخم های مه آلود و چشم اندازهای سرسبز این گردنه کوهستانی، با ورود به شهر آستارا، بازاری پرتردد و پرهیاهو پیش روی شما قرار می گیرد که انواع کالاهای متنوع را با قیمت هایی مناسب عرضه می کند.
بازار مرزی آستارا تنها یک مرکز خرید نیست؛ بلکه فضایی است که فرهنگ بومی منطقه را به خوبی بازتاب می دهد. در این بازار، از پوشاک، کیف و کفش گرفته تا خوراکی های محلی و صنایع دستی عرضه می شود و ترکیبی از فرهنگ ایرانی و آذری در آن به چشم می خورد. بازدید از این بازار می تواند تجربه ای لذت بخش برای گردشگرانی باشد که از گردنه حیران عبور می کنند و به دنبال آشنایی بیشتر با فضای مرزی و مردمان مهمان نواز این منطقه هستند.
بهترین زمان سفر به گردنه حیران
بهترین زمان برای سفر به گردنه حیران، اواسط بهار تا اوایل پاییز است (اردیبهشت تا مهر). در فصل بهار گردنه حیران، هوایی معتدل و دلپذیر دارد، مه در اکثر روزها دیده می شود و طبیعت در زیباترین حالت خود قرار دارد.
اگر اهل عکاسی پاییزی هستید، مهر و آبان هم زمان های خوبی هستند. برای سفر زمستانی باید از وضعیت جاده و آب و هوا مطمئن باشید.
نکات مهم برای سفر به گردنه حیران
- همراه داشتن لباس گرم حتی در تابستان ضروری است.
- در فصول سرد، زنجیر چرخ و تجهیزات ایمنی فراموش نشود.
- غذا و تنقلات محلی در روستاهای مسیر ارزش امتحان کردن دارد.
- عکس برداری از چشم اندازهای مه آلود را فراموش نکنید!
- برنامه ریزی داشته باشید تا زمان کافی برای گشت وگذار داشته باشید.
گردنه حیران مقصدی است برای عاشقان طبیعت، آرامش، و شگفتی. جایی که هر پیچ جاده اش یک قاب دیدنی ست، هر مه صبحگاهی اش شبیه رؤیاست و هر روستای مسیرش داستانی دارد برای گفتن. اگر به دنبال سفری متفاوت و بی دغدغه در دل طبیعت هستید، گردنه حیران یکی از بهترین انتخاب هاست.