لوح های گلی ایلامی

23816 2018/07/01
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 9 امتیاز : 4.3]
تاریخچه
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

الواح گلی ایلامی مربوط به سه هزار سال قبل از میلاد مسیح هستند.

در لوح های گلی ایلامی از گویش ایلامی استفاده شده زیرا زبان منقرض شده مردم ایلامی باستان است. محققان اعتقاد دارند این زبان در دروره هخامنشیان در ایران از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است. براساس کاوش های کارشناسان آخرین اثر مکتوب با زبان ایلامی مربوط به سال های حکومت اسکندر مقدونی می باشد. این زبان با کارشناسی های بسیار در سال 1890 رمز گشایی شد و در همان سال محقق وایس باخ، اولین دستور زبان این زبان را ارائه داد و معتقد بود زبان ایلامی از نوع زبان های پیوندی بوده است.

این طور که مشخص است، زبان ایلامی از هزاره سوم یا شاید قبل از میلاد مسیح در منطقه جنوب و جنوب غربی خوزستان تا نیمه دوم هزاره قبل از میلاد رواج داشته است. طبق یکی از گزارش های معتبر تاریخی در قرن دهم میلادی، مردم خوزستان به زبان های عربی و فارسی و خوزی صحبت می کرده اند که زبان خوزی احتمالا زبان ایلامی بوده است.

محققان و باستان شناسان سه نوع خط ایلامی را شناسایی کرده اند: ایلامی مقدم، ایلامی خطی و ایلامی میخی.

خط ایلامی مقدم همان طور که از اسمش پیداست اولین خطی بوده که 2900 سال قبل از میلاد بکار می رفته و تحت تاثیر خط سومری ها بوده است. زمانی که این خط در سومر اختراع شد کشورهای همسایه با سومر نیز برای خود مشابه آن را ساختند و از آن استفاده کردند.

مکان هایی که لوح های گلی ایلامی در آن پیدا شده می توان به شهر های کاشان، ورامین و جنوب کرمان اشاره کرد. در ابتدا اساس خط ایلامی مقدم را تصاویر تشکیل می دادند یعنی هر تصویر معادل یک کلمه بود.

به طوری که روی الواح کشف شده با خط ایلامی باستان، می توان کوزه ها، جانوران و گلدان ها و اشیاء دیگر را دید. محققان احتمال می دهند این خط بیش از 150 واژه و نگار اصلی نداشته و از سمت راست به چپ نوشته می شده و اعداد نیز در این خط تعریف شده بوده اند.

در قرون بعد از 2900 سال قبل از میلاد مسیح، خط های هجایی مورد استفاده قرار می گرفته است اما براساس نظر کارشناسان این خط در سده های آخر هزاره سوم پیش از میلاد منسوخ شد. حدود 30 گل نوشته و سنگ نوشته با این خط کشف شده که همگی متعلق به حدود 2250 سال قبل از میلاد هستند. از نشانه های زبان ایلامی می توان گفت: 80 نشانه داشته که معمولا از سمت بالا به پایین نوشته می شده است.

و اما خط ایلامی میخی، این خط با 130 نشانه نسبت به خط های میخی که در آن روزگار یعنی از 2500 تا 331 قبل از میلاد به کار می رفته، کمتر استفاده می شده است و خط تمدن ایلام، خط تغییر یافته خط میخی اکدی بود. طرز نوشتن و خواندن این خط از سمت چپ به راست بود و قدیمی ترین لوح کشف شده از این خط در منطقه لیان بوشهر می باشد.

عکس های لوح گلی ابلامی

 

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید

نظرات و دلنوشته های ثبت شده ...
  • پرنیان

    درود بر همه ایرانیان. من پرنیان آریا هستم به مدت 5 ساله که تور لیدرم و جاذبه های فراوونی را دیدم
    بنظر من لوح های گلی ایلام یکی از جذاب ترین و مخوف ترین جاذبه هاست. اگر به این فکر کنیم که در چندین سال پیش چه نوشته اند و به جای گذاشته اند به که چقدر جذاب می شود. سپاس