بهریتن رصدگاه های ایران

بهترین رصدگاه های ایران برای رصد ستارگان و آسمان

12753 2021/10/17
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 5 امتیاز : 4.2]

رصدگاه های ایران در بسیاری از مواقع جزو برترین رصدگاه ها به منظور نجوم و ستاره شناسی بودند. یکی از پرطرفدارترین زیبایی های طبیعت، نمای آسمان در شب است. به همین منظور هرساله افراد زیادی به مکان های مختلف سفر می کنند تا بتوانند این زیبایی ها را از نزدیک تماشا کنند.

اما برای رصد ستارگان شما به شرایط خاص آب هوایی و جوی نیاز دارید، در یکسری شب های خاص، بهترین زمان برای حضور در بهترین نقاط ایران برای رصد ستارگان فرا می رسد. معمولاً بعد از شب بیست و یکم و قبل از هفتم هلال ماه، نور ماه کم بوده و شرایط در بهترین حالت برای تماشا ستارگان است. در دیگر شب ها امکان تابش نور ماه در آسمان است که مانع دیده شدن ستارگان می شود. یا در شب های ابری، نمای آسمان زیر ابرها پنهان می شوند. حال به بررسی بهترین رصدگاه های ستارگان در ایران می پردازیم.

رصدگاه چک چک یزد

رصدگاه چک چک یزد

یزد یکی از شهرهای صحرایی ایران می باشد که آسمان زلال و صافی دارد. در کویر آن روستایی تحت عنوان چک چک قرار دارد که برای زرتشتیان مقدس است. این روستا علاوه بر اینکه مکان تاریخی است و ابنیه های تاریخی بسیاری در آن یافت می شود، آسمان تاریک و به دور از آلودگی نوری دارد. رصدگاه چک چک یزد دارای کوه های سنگی می باشد که عبادتگاه زرتشتیان هم به حساب می آید. اما به وجود کوه های سنگی، بازهم در تابستان هوا بسیار گرم و گاهی اذیت کننده می باشد. به دلایل بالا این مکان همیشه در سکوت است و یکی از بهترین مکان های رصد ستارگان می باشد.

برای رسیدن به این روستا باید از یزد راه میبد را به شمال غربی پیش بگیرید و حدود 10 کیلومتر از اشکذر بگذرید تا از سه راهی خرانق به سوی این روستا، مسیرتان را تغییر دهید.

این نکته را هم در نظر داشته باشید که با توجه به وجود کوه های مرتفع در این مکان، افق ها کاملاً بسته است و ساعاتی هم طول می کشد تا ستارگان از پشت کوه بیرون بیایند.

رصدخانه رادکان

رصدخانه رادکان

یکی از بهترین و مناسب ترین محل ها برای رصد اجرام آسمانی این رصدخانه است که در 78 کیلومتری شمال غرب مشهد قرار دارد. برج رصدخانه رادکان در نزدیکی روستایی به همین نام برای رصد آسمان ساخته شده است. نکته جالبی که وجود دارد این است که تا چند سال پیش همه بر این باور بودند که این برج، مقبره یکی از پادشاهان ایلخانی است.

این برج در زمان وزارت خواجه نصیرالدین طوسی برای هلاکوخان در 13 فرسنگی مشهد بنا شد. این برج که جزو بهترین رصدگاه های ایران است، توانایی تعیین آغاز سال نوری، تعیین 4 فصل کبیسه و مشاهده اجرام آسمانی مثل سیاره زحل و دیگر سیارات را دارد.

رصدگاه کاروانسرای قصر بهرام

رصدگاه کاروانسرای قصر بهرام

رصدگاه کاروانسرای قصر بهرام یکی از پرطرفدارترین محل هایرصد آسمان در بین شهرهای تهران، ری، اصفهان و کاشان است که در گذشته اتراقگاهی در جاده ابریشم بود، اما امروزه تبدیل به اتراقگاه نجوم شناسان شده. در رصدگاه قصر بهرام شما امکان تماشای بخشی از کهکشان راه شیری، دب اکبر، دب اصغر و… را دارید.

علت وجود این زلالی آسمان در این مکان، دور بودن از شهرهای بزرگ و عدم وجود آلودگی نوری است که ستارگان را در شب به نمایش می گذارد. این کاروانسرا در جنوب شرقی استان تهران در پارک ملی کویر قرار دارد. نزدیک ترین آدرس برای رسیدن به کاروانسرای قصر بهرام از مسیر شهر ورامین است. از ورامین به نزدیک ترین روستا به پارک ملی کویر که روستای قلعه بلند است بروید. پس از رد شدن از روستا به پاسگاه محیط بانی مبارکیه می رسید که باید از محیط بانان سازمان حمایت از محیط زیست اجازه ورود بگیرید. پس از آن حدود 60 کیلومتر را در جاده های خاکی را با نمای گیاهان بیابانی، تپه ها و گله های شتر رو به رو می شوید و درنهایت به کاروانسرای قصر بهرام می رسید.

رصدگاه منطقه طالقان

رصدگاه منطقه طالقان

شهرهای شمالی ایران با توجه به حجم بارندگی زیادی که دارند، معمولاً مکان های مناسبی برای رصد آسمان و ستارگان نیست. اما در برخی مواقع پس از باریدن باران، اگر بتوانید آسمان را مشاهده کنید، نمای زیبایی از آسمان پوشیده شده از ستاره را خواهید دید. بیشتر رصدگاه های ایران در مرکز کشور قرار دارند اما رصدگاه طالقان در منطقه ای کوهستانی وجود دارد و در مناطق کوهستانی به دلیل وزش باد زیاد و افق های بسته، آسمانی تاریک برای علاقه مندان به رصد ستارگان ایجاد می کنند.

طالقان در 30 کیلومتری شرق قزوین قرار دارد که از شمال به رشته کوه های البرز منتهی می شود. برای رسیدن به شهر طالقان باید تهران را به سمت غرب ترک کنید. پس از رسیدن به این شهر، آت را با سوی شمال ترک کرده و در محدوده رشته کوه البرز مرکزی، روستاهای متعددی وجود دارد که از فراز هرکدام می توان به تماشای آسمان زلال و پرستاره نشست.

رصدگاه تخت سلیمان تکاب

رصدگاه تخت سلیمان تکاب

تخت سلیمان که چهارمین اثر تاریخی ثبت شده ایران در سازمان جهانی یونسکو می باشد و بیش از 60 بار در شاهنامه به آن اشاره شده است با داشتن آسمانی تاریک و صاف، به دور از هرگونه آلودگی، به محلی برای رصد ستارگان و آسمان تبدیل شده است. واقع شدن در دره، وزش بادهای موسمی ملایم، دور بودن از شهرهای بزرگ و عوامل دیگر، همگی بر نما‌یش بهتر ستارگان در آسمان دست به دست یکدیگر داده اند.

رصدگاه تخت سلیمان تکاب جدای از آسمان پرستاره، دارای دریاچه، آتشکده، آب گرم و کوهی مشهور به زندان دیو است که جذابیت این منطقه را چندین برابر می کند.

تخت سلیمان حدود 45 کیلومتری شمال شرق شهرستان تکاب قرار دارد. اگر از تهران، جنوب یا مرکز ایران قصد سفر به این منطقه را دارید جاده بیجار به تکاب، بهترین راه به شمار می رود. فاصله تهران به تکاب از مسیر تهران، قم، زنجان، بیجار و تکاب حدود 550 کیلومتر است.

رصدگاه های ستاره و آسمانی که شما به عزیزان معرفی کردیم، جزو بهترین رصدگاه های ایران بشمار می روند. قطعاً مکان های دیگری برای مشاهده ستاره ها و رصد اجرام آسمانی وجود دارند که در آینده به معرفی آنها می پردازیم.

از اینکه تا انتهای این مقاله همراه ما بودید متشکریم.

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید