عملیات ساخت سد از سال 1371 آغاز و در خرداد ماه سال 1383 آبگیری شد و به طور رسمی کار خود را آغاز کرد.
معمولاً جایی که آب هست آبادانی و سرسبزی نیز هست. اطراف سدها به دلیل سرسبزی و طراوتی که دارند همیشه یکی از مکان های مورد نظر مردم برای گذراندن اوقات فراغت و تفریح بوده اند. سد گاوشان کردستان نیز از این قاعده مستثنا نیست. سد گاوشان بزرگترین سد ساخته شده در غرب کشور می باشد که بر روی رودخانه گاوه رود ساخته شده و حجم آن 554 میلیون متر مکعب است.
هدف از ساختن سد گاوشان سنندج تأمین انرژی برق کشور به مقدار 11 مگاوات بر ساعت و همچنین تأمین آب شرب شهر کرمانشاه بوده است. همچنین سد گاوشان کامیاران وظیفه تأمین آب مورد نیاز اراضی کشاورزی اطراف و دشت های بیله ور و میان دربند و کنترل و مهار سیلاب های رودخانه گاوه رود را بر عهده دارد. امروزه این سد علاوه بر وظایف یاد شده، به عنوان بخشی از صنعت گردشگری استان ایفای نقش کرده و با طبیعت زیبایی که اطراف خود دارد، هر ساله گردشگران زیادی را به سمت خود جذب می کند.
احداث سد گاوشان و شبکه انتقال آب آن در مجموع 250 میلیارد تومان هزینه داشته است. تونل انتقال آب که آب سد را به اراضی اطراف می رساند، 21 کیلومتر طول دارد و در هر ثانیه 30 متر مکعب را جا به جا می کند. این سد از نوع سدهای سنگریزه ای با هسته رسی است و طول تاج آن نیز نزدیک به 730 متر می باشد.
هر چند ساخت سد گاوشان در استان کردستان باعث ایجاد اشتغال برای بومیان و رونق کسب و کار شد، امّا پس از اتمام ساخت سد و جمع شدن آب در پشت آن، روستاهایی مانند ترازوله، پیرمقدار، خشکه دول، سیمیندره و تازه آباد به همراه زمین های کشاورزی چند روستای دیگر به طور کامل زیر آب رفتند.
هر ساله در فصول گرم سال عده زیادی از گردشگران و بومیان منطقه برای تفریح به سد گاوشان استان کردستان مراجعه می کنند. اطراف سد را دشت های وسیع و سرسبزی فرا گرفته که شرایط را برای کمپ زدن بسیار مساعد می کند. دریاچه سد گاوشان مکان خوبی برای تفریح است. امّا مواظب خطرات احتمالی باشید. متأسفانه حوادث غرق شدگی در اثر بی احتیاطی در این دریاچه بی سابقه نیست. بنابراین حتماً نکات ایمنی را رعایت کنید.
نشاط آوران به شما پیشنهاد می کند در صورتی که تمایل دارید به همراه دوستان یا خانواده خود کمپ بزنید یا به پیک نیک بروید، حتماً از این سد زیبا که از جاذبه های گردشگری کردستان می باشد، دیدن کنید.