عمارت سالار سعید، یکی از عمارت های تاریخی شهر سنندج است که در خیابان امام کوچه حبیبی قرار دارد. این عمارت در حدود 150 سال پیش به دستور یکی از علمای معروف اهل سنت بنام ملا لطف الله شیخ الاسلام بنا گشت. تاریخ ساخت عمارت سالار سعید سنندج، مقارن با سلطنت ناصرالدین شاه قاجار است. پس از فوت شیخ الاسلام، خانواده وی بنا را به دو بخش تفکیک کردند و به فروش رساندند.
بخش اندرونی عمارت به تملک خانواده حبیبی و قسمت بیرونی نیز به تملک عبدالحمید خان سنندجی ملقب به سالار سعید درآمد که امروزه هر بخش آن با نام مالکان شناخته می شود. در سال 1136 هجری شمسی، سالار سعید بخش بیرونی عمارت را به اداره فرهنگ واگذار نمود و تا سال 1351 هجری شمسی، این بخش در اختیار اداره فرهنگ بود و برای مواردی همچون کتابخانه، دانشسرا و خانه پیشاهنگان مورد استفاده قرار می گرفت.
در همین سال از طرف وزارت فرهنگ و هنر وقت جهت تاسیس موزه تملک شد و پس از مرمت و آماده سازی در مهر ماه ۱۳۵۴ با نام موزه سنندج در دو بخش مردم شناسی و باستان شناسی افتتاح گردید. عمارت سالار سعید دارای گچبری ها و آینه کاری ها با قدمتی بیش از 140 سال می باشد که در بناهای قدیمی سنندج نظیر آن را کمتر می توان یافت. بنای اصلی در ضلع جنوبی واقع و شامل زیرزمین و یک طبقه فوقانی است. زیرزمین این بنا به شکل حوضخانه است که دارای سقف گنبدی شکل با تزئینات آینه کاری و گچبری تلفیقی است.
شاه نشین ها و حوض سنگی شش ضلعی این قسمت بسیار جالب توجه است. در طبقه فوقانی عمارت سالار سعید سالن بزرگی که از ضلع شمالی به وسیله یک ارسی هفت دری به حیاط مشرف بوده و منظره ای بدیع به این سالن که تالار تشریفات محسوب می شود بخشیده است. عمارت بیرونی شامل یک حیاط بزرگ و ساختمان دو طبقه با تالار تشریفات مزین و همچنین زیرزمین و حوض خانه زیبا و انبار است .