مسجد عتیق تربت جام

16373 2019/08/27
لطفا به این مطلب رای دهید
[رای ها : 1 امتیاز : 5]
آدرس
فاصله مکانی
فاصله زمانی

مسجد عقیق کجاست؟

از قدیمی ترین مساجدی که در خراسان جنوبی و شهر مقدس مشهد وجود دارد مسجد جامع عتیق تربت جام می باشد که به شیوه شبستانی و گنبد دار طراحی شده است. مسجد جامع عتیق تربت جام یکی جاذبه های توریستی و گردشگری در استان خراسان رضوی بوده که زیبایی خاص خود را دارد و از بافت بسیار قدیمی برخوردار می باشد.
مسجد عتیق تربت جام به دلیل گنبد دار بودن و مدل شبستانی که دارد که شامل پنج رواق بوده و هر کدام از این رواق ها از نمونه مشابه کناری خود پهن تر هستند.

عکس از مسجد عتیق تربت جام

این معماری جالب باعث شده تا مسافرانی که به مشهد می آیند سفری هم به تربت جام داشته و از این مسجد دیدن کنند. مساحت زمین مسجد جامع عتیق تربت جام پنجاه متر در نوزده متر بوده که ارتفاعی سی متری دارد و هشت قوس و سقفی به حالتی نیمه گنبدی که طرح کلی مسجد با آن ها کار شده است. تمامی نقوش، سنگ کاری و کاشی های به کار رفته در مسجد عتیق به قرن 8 هجری تعلق دارد.

مشاهدات و مطالعات نشان می دهد این مسجد شباهت بسیاری به مساجدی مانند سلطانیه و بسطام دارد. ساخت مسجد و گلدسته های کوتاه قامت شش ضلعی آن را به ترتیب رضی الدین احمد متوسلی و شیخ اسماعیل خان مستوفی الممالک طراحی و ساخته اند. شیخ اسماعیل در زمان نادرشاه زندگی می کرد که مستوفی سرزمین کابل و قندهار بود.

برای تزیین مسجد از کاشی های فیروزه ای 6 گوشه و 3 گوشه که منقوش می باشند و گچ بری های زیبا و متنوع استفاده شده است.
این سازه در دوره های مختلفی به تکامل رسید که بخش ایوان آن در سال هفتصد و بیست هجری قمری و و در زمان معزالدین، بخش کاشی کاری و بخش های معرق در سال 1022 و در دوران حکومت شاه عباس صفوی ساخته و کامل شد. رضی الدین احمد متوسلی استادانه روی طرح و رنگ کاشی ها، رنگ های انتخابی، رواق محراب، طرح های اسلیمی و… کار کرده است.

شیخ اسماعیل خان مستوفی الممالک نیز به ساخت 2 گلدسته برای این مسجد اقدام کرد. این گلدسته ها به صورت شش ضلغی هستند که از لحاظ ارتفاع، کوتاه می باشند. دیوارهای این بنا زمینه ای سفید رنگ دارند که با طرح های مختلفی از جمله: کاشی های 6 ضعلی به رنگ آبی فیروزه ای با طرح و نقش برگ و گل و ستاره شش پر با رنگ های مشکی، آبی لاجوردی و فیروزه ای، کاشی های آبی رنگ کوچک با طرح مثلثی که با طرح های اسلیمی روی آن با رنگ مشکی نقاشی شده و…
تمام گوشه های مسجد عتیق با کاشی های بزرگ شش ضلغی پوشیده شده است.

برای پوشش ایوان ها، زیر قوس و پیشانی با طرح و نقش هندسی، گل و گیاه، و حیوانات مختلف کار شده و کتیبه ها به شکل مثلثی و با رنگ های زرد، قهوه ای، آبی و… هستند.

رواق هایی که در محراب مسجد عتیق تربت جام به چشم می خورند طاق های فوق العاده زیبایی دارند که مشابه این ها در گنبد سلطانیه نیز وجود دارد. این طاق ها با کتیبه و طرح های اسلیمی نقش بندی شده اند. شما می توانی در تور مشهد گردی از این مکان زیبا و تاریخی دیدن کنید.

آدرس مسجد عتیق: خراسان رضوی، تربت جام، شمال غربی تربت جام، محله سعدآباد

لطفا برای لذت بیشتر ما و دوستانتان، در مورد این جاذبه نظر دهید...!

لطفا همه فیلدها را با دقت پر کنید