پکن چین، شهر رازهای چندین هزار ساله
کافی است یک بار در کوچه پس کوچه های پکن قدم بگذارید و تا ابد در جادوی پرهیاهوی این شهر شلوغ گیج بخورید. از جایی صحبت می کنیم که می گویند در دنیای امروز، همه راه ها به آن ختم می شود. شهری که در هیاهوی دوره مدرن، به جهش های عظیم اقتصادی دست یافته است و آسمان خراش های شیشه ای آن، به مرکزی برای گردش پول جهان تبدیل شده است.
پکن شهر تضادهاست، در حالی که زندگی مدرن، آن را در برگرفته است اما هنوز تاریخ و اصالت در لایه های قدیمی آن جریان دارد. باید در میانه این شهر گم شوید و سپس در میان هوتونگ های باریک و تودرتو، خانه های تک اُشکوبه شیروانی دار، بوی ماهی سرخ شده، بخار رشته های داغ و آوای فروشنده دوره گرد در دل بازار های محلی، از نو خود را پیدا کنید.
به شهر پکن، قلب تپنده سه هزار ساله چین خوش آمدید!
اطلاعاتی درباره شهر پکن چین:
جمعیت: جمعیت پکن چیزی بالغ بر 22 میلیون نفر میباشد و از این منظر در رتبه سوم کشور چین است.
مساحت: حدود 16,801 کیلومتر مربع
کد شماره گیری: 08610
چرا برویم؟
اگر به دنبال کشف راز های چند هزار ساله و بازدید از بناها، باغ ها، معابد و قصرهای چینی هستید و در کنار همه این ها به دنبال خرید کردن و لمس یک زندگی چینی هستید، پکن مقصد بسیار مناسبی برای شماست. در کنار همه این ها پکن قطب اقتصادی چین است و برای بسیاری از تجار و بازرگانان مقصد بسیار جذابی برای سفر است.
می توان گفت المپیک 2008 در شناساندن جاذبه های گردشگری پکن و در کل شهر پکن به عنوان یکی از بزرگترین شهرهای جذاب برای توریست ها و نیز تبدیل شدن این شهر به شهری بین المللی نقش بسیار مهمی داشت. منطقه دهکده المپیک با ساختمان معروف آشیانه پرنده، واقع در شمال غربی شهر پکن، امروزه یکی از مهمترین جاذبه های دیدنی پکن در لیست هر بازدیدکننده ای است.
در پکن بعد از ظهرها می توانید به باغ معبد بهشت سری بزنید و ساعت ها در آن گردش کنید. خیابان وانگ فو جین را می توانید بارها بالا و پایین بروید و هر بار چیز تازه ای در آن کشف کنید. از بین جاذبه های پکن از تماشای ساختمان های سوهوپارک، استادیوم های دهکده المپیک و ساختمان اصلی تلویزیون ملی چین (CCTV) غافل نشوید. همچنین به خیابان معروف سنلیتون (Sanlitun) بروید و در یکی از رستوران های بین المللی آن غذا میل کنید.
برای تجربه سفری با خیال آسوده نیز میتوانید از تور پکن استفاده کنید.
کی برویم؟
پکن از تنوع آب و هوایی چهار فصل برخوردار است ولی به طور کلی ظاهر خشکی دارد. زمستان ها به دلیل عبور هوای سیبری همراه با بادهای موسمی گزنده، بسیار سرد است و تابستان های آن تحت تاثیر آب و هوای آسیای شرقی، گرم و مرطوب است. بهترین زمان برای سفر به شهر پکن، اواخر تابستان تا اواخر پاییز است که هوا تقریبا معتدل است.
جشنواره ها و رویدادها
- سال جدید چینی ها (New Year) : بدون شک سال جدید چینی ها بزرگترین و باشکوه ترین جشن در پکن است. چینی ها با آتش بازی و پای کوبی خاطره ای فراموش نشدنی را برای هر بیننده ای به ارمغان می آورند. این مراسم در ماه فوریه برگزار می شود.
- جشنواره نیمه پائیز (Mid-Autumn Festival) : دراین جشنواره که به مناسبت پایان برداشت محصول صورت می گیرد چینی ها جشنی گسترده با انواع فعالیت ها از قبیل آتش بازی، رقص و موسیقی برپا می کنند.
دیدنی ها
دیوار چین (Great Wall)
از مهمترین جاذبه های توریستی پکن، دیوار چین میباشد که بین چینی ها به دیوار بزرگ معروف است، از عجایب هفتگانه جهان می باشد. یکی از باشکوه ترین ساخته های دست بشر که از 7350 کیلومتر آن حدود بیست درصد یعنی 1542 کیلومتر باقی مانده است. دیوار چین در اصل برای مقابله با هجوم اقوامی چون مغول ها، ترک ها و هون ها ساخته شده بود. شروع ساخت این دژ بزرگ به اولین امپراطور چین، یعنی کین شین هوانگ در بین سالهای 220 ـ 206 قبل از میلاد برمی گردد و پایان کارش مربوط به زمان حکومت سلسله مینگ می شود.
دیوار چین سمبل و نشانه بارزی از خرد، پشتکار و سرسختی مردم چین است. یکی از نکات جالب توجه که در ساخت این دیوار وجود دارد، استفاده از آرد برنج در ساختار آجرهای آن است تا دوام و قدرت دیوار افزایش پیدا کند.
میدان تیان آن مِن یا دروازه صلح آسمانی (Tian An Men Square)
تیان آن مِن، بزرگترین میدان جهان و نماد پکن می باشد. مدت هزار سال میدان تیان آن مِن محل برگزاری مراسم باشکوه سلسله های فئودال حاکم بر چین بوده است تا آنکه در سال 1959 به مناسبت برگزاری جشن های دهمین سالگرد جمهوری خلق چین، با تغییرات اساسی و گسترش آن از شرق و غرب و ایجاد موزه تاریخ انقلاب و غیره، به روی مردم باز شد و تیان آن مِن به میدان واقعی مردم تبدیل شد. این دروازه در دوران امپراتوری سلسله مینگ و چینگ نقش دروازه های ورودی شهر ممنوعه رو بازی می کرد و مردم عادی در آن زمان اجازه ورود به تیان آن مِن را نداشتند.
تیان آن من 54 هکتار وسعت دارد و می تواند بیش از 500 هزار نفر را در خودش جای بدهد، برای همین بزرگترین میدان جهان است.
شهر ممنوعه (Forbidden City)
در مرکز پکن مجموعه باستانی سحرآمیزی به نام شهر ممنوعه وجود دارد که به روایتی وسیع ترین و کاملترین مجموعه معماری چوبی جهان به شمار می آید.
این شهر طبق نظام تشریفاتی سلسله های فئودالی و اصول طبقاتی ساخته شده است. طرح کلی، وسعت، شیوه، معماری، رنگ و تزئینات همه نمایانگر امتیاز خاندان سلطنتی و سلسله مراتب اشرافی است. قصر تای حه، قصر جون حه و قصر بایو حه سه قصر این مجموعه بسیار باشکوه هستند. قصر تای حه مرکز تمامی شهر ممنوعه و تخت سلطنتی طلایی رنگ امپراتوری بوده است. از سال 1924 بازدید از این مجموعه به عنوان کاخ موزه برای عموم آزاد شد و ممنوعه بودنش پایان گرفت.
شاید در هیچ نقطه ی دیگری در چین نتوانید ترکیبی چنین یک دست از بناهای تاریخی و مدرن را بدون آنکه بیننده متوجه ناهمگونی بشود، پیدا کنید . شهر ممنوعه در جوار یکی از بزرگترین میادین جهان (میدان تیان آن مِن) نگینی در مرکز این شهر است. مرکز نه تنها از نظر تجاری و یا بومی، بلکه از نظر هندسی نیز کافی است نقشه ی این شهر عظیم را ببینید تا متوجه شوید.
خیابان های این شهر با نظم و ترتیب و گویی با احترام، شهر ممنوعه و میدان تیان آن مِن را دربرگرفته اند.
کاخ تابستانی (Summer Palace - Yiheyuan)
کاخ تابستانی از کلاسیک ترین و برجسته ترین باغ های دنیا و یک نمونه واقعی از باغ به سبک چینی می باشد که در 15 کیلومتری مرکز پکن قرار دارد.
نام اولیه کاخ تابستانی باغ غیر مسطح بوده که یکی از امپراطوران این کاخ را برای مادرش ساخت تا مراسم تولد مادرش را اینجا برگزار کند که این مربوط به 800 سال پیش در دوران سلسله چین است.
در محوطه کاخ تابستانی دریاچه کومینگ که از منحرف ساختن رودها به این سمت به صورت مصنوعی ساخته شده قرار دارد تا ساکنان کاخ از زیبایی دلپذیر آب در کنار کوهستان برخوردار شوند. این تکنیک فنگ شویی است که چینی ها به آن بسیار معتقدند. فنگ شویی تکنیک ساخت خانه براساس 4 عنصر آب، باد، خاک و آتش است؛ به صورتی که کمترین اتلاف انرژی در آن خانه وجود داشته باشد و عناصر حیاتی در کنار هم بالاترین سطح حیات رو به اون خانه بیاورند.
در ضمن درازترین گالری نقاشی اینجا در کاخ تابستانی واقع شده است. ایوانی طولانی که بر روی سقف و دیواره ها نقاشی های باستانی چینی کشیده شده است. این ایوان کاملا از چوب است.
معبد بهشت (Tian Tan Temple of Heaven)
معبد بهشت یا "تیان تان" بزرگترین معبد چین و یکی از معابد شگفت انگیز جهان به حساب می آید. معبد بهشت در 2 کیلومتری شهر ممنوعه پکن است که در قرن 14 میلادی توسط امپراتوری مینگ ساخته شده است.
معبد بهشت عبادتگاه امپراتوری مینگ و کونینگ بوده است و به همین دلیل این امپراتوران خودشان را تیان زی یا «پسر بهشت» می نامیدند و جرات نمی کردند محل اقامت خودشان یعنی شهر ممنوعه را بزرگ تر از اقامتگاه خدا بسازند. در بیرون یکی از دروازه ها دو سنگ انعکاس قرار گرفته که اگر رو به دروازه و روی سنگ اول بایستید و صحبت کنید انعکاس صدای خودتان را می شنوید. به همین ترتیب اگر روی سنگ دوم و سوم بایستید به ترتیب دو و سه انعکاس می شنوید . یکی دیگر از جاهای مشهور معبد، دیوار انعکاس است که اگر دو نفر در دو طرف دیوار حرف بزنند صدای یکدیگر را به وضوح می شنوند.
از دیگر جاهای دیدنی پکن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- معبد آسمانی (Temple of Heaven- Tiantan Park)
- معبد لاما (Lama Temple Youghegon)
- پارک دریاچه شمالی (Beihai Park Beihai Gongyuan)
- دریاچه هو ـ های (Back Lakes Hou Hai)
- منطقه هنری 798 (Art Zone 798)
- گورستان امپراتوران سلسله مینگ (Ming Shishan Ling)
خوردنی ها
- اردک پکنی(Duck)
- قابلمه داغ مغولی (Mongolian Hot Pot)
- سوپ سرخ شده ی نودل (Fried Sauce Noodles)
- خوراک بره و توت فرنگی (Lamb With Scallions)
- ماهی کپور در سس شیرین و ترش (Sweet & Sour Crap)
- خرپیچ (Rolling Donkey) - (این غذا هیچ ارتباطی به حیوانی به نام خر ندارد و بیشتر نام آن چیزی شبیه خردرچمن است!)
- کرپ چینی(Chinese Crepe)
- اسنک پکنی (Shao bing)
- شاه بلوط های کبابی (Roasted Chestnut)
- کباب چینی (Kebab)
- کرولر چینی (Chinese Cruller)
خریدنی ها
- چای سبز و سیاه
- سرویس چای خوری
- ابریشم
- قاب های خوشنویسی
- سرامیک و صنایع دستی
- پشم و مروارید
- چراغ های فانوسی
- لباس های سنتی
- لوازم دکوری و تزئینی
حراج
حراج اصلی در پکن در زمان سال نوی چینی (ژانویه - فوریه) و سال نوی میلادی (دسامبر - ژانویه) در کلیه مراکز خرید و خیابان ها برقرار است، به غیر از این در زمان فستیوال ها و اعیاد چینی نیز حراج های کوتاه مدت بر گزار می شود.
مراکز خرید
اصلی ترین مراکز خرید پکن چین در زی آورده شده اند:
- خیابان (Xidan Beidajie)
- محله (Wangfujing Dajie)
- خیابان (Qianmen)
- خیابان (Jianguomenwai)
- خیابان (Sanlitun)
- هونگ کیائو مارکت ـ بازار مروارید (Hong Qiao Market)
- مرکز خرید اورینتال پلازا (Oriental Plaza)
- مرکز خرید سیلک مارکت (Silk Market)
- بازارچه پانجیایوان آنتیک مارکت (Panjiayuan Antique Market)
- مرکز خرید چاینا ورلد شاپینگ مال (China World Shopping Mall)
- منطقه شهر کامپیوتری ژونگ گوانسون (Zhongguancun)
- مرکز خرید سانلیتون ویلیج (Sanlitun Village)
- یاشو مارکت (Yashow Market)
- مرکز ملی هنرهای نمایشی (National Center For Performing Arts)
مراکز تفریحی
- پارک بی های (Bei- Hai Park)
- دیتان پارک (Ditan Park)
- شهربازی و پارک تفریحی شیجینگ شان (Shijingshan Amusement Park)
- باغ وحش و آکواریوم پکن (Beijing & Zoo Aquarium)
- مجموعه سینمایی کاپیتان (Capital Cinema)
- شهربازی فاندزل (Fundazzle)
- موزه ی تاریخ طبیعی پکن (Museum Of Natural History)
- شهربازی هپی ولی (Happy Valley)
- موزه ی علم و تکنولوژی پکن (Science and Technology Museum)
- پارک جهانی پکن (World Park Beijing)
- استادیوم لانه پرنده (Bird's Nest Stadium)
امنیت
پکن از نظر جرم و جنایت، جزو شهر های پر جمعیت با امنیت بالا در آسیاست، لیکن آمار کیف قابی و جیب بری در اماکن عمومی به خصوص در بازار های حراجی و مکان های دیدنی شلوغ نظیر دیوار چین بسیار بالاست. در پکن نیز مانند بسیاری از شهر های توریستی آسیای شرقی مراقب پیشنهاد های به ظاهر دوستانه جهت صرف یک وعده غذای دوستانه باشید که ممکن است مجبور شوید کل دارایی جیبتان را بابت این پیشنهاد بپردازید.
بهداشت
آب آشامیدنی در کشور چین غیر قابل آشامیدن است، از دست فروش ها غذا نخرید و بسیار مراقب مواد غذایی که می خورید باشید. سعی کنید که همیشه در کیف دستی تان آب معدنی، دستمال مرطوب و صابون مایع همراه داشته باشید. کنترل بهداشت شهری با جمعیت پکن بسیار سخت است، پس بیشتر مراقب سلامتی تان باشید. سیستم درمانی این شهر بسیار مدرن و پیشرفته است ولی به علت هزینه های بالا در کلینیک های خصوصی، بیمه مسافرتی به شدت توصیه می شود.