1. شما می توانید با عضویت در سایت هایی مثل " باشگاه مهمان نوازی " (/http://www.hospitalityclub.org) و یا "پروژه کوچ سرفینگ" (/http://ww.couchshsurfing.org) وارد شبکه گسترده ای از میزبانان و میهمانان از سراسر جهان شوید که آماده هستند میزبانی یکدیگر را در صورت مسافرت به کشورهای همدیگر به عهده بگیرند. البته لازم نیست اعضای داوطلب برای این منظور دارای امکانات گسترده باشند و یا خانه ای برای پذیرایی از مهمانان خارجی یا داخلی داشته باشند. هرکس به اندازه بضاعت خود و آنچه در پروفایل خود نوشت امکانات در اختیار مهمان قرار می دهد. مثلا شاید یک نفر جای خواب کاملا ساده و یا یک وعده غذا به مهمانش بدهد. یا شاید یک نفر فقط بتواند مهمانش را در شهر بگرداند و یا با دعوت به چای یا قهوه ساعتی را با او حرف بزند.
به هر حال شما می توانید از طریق این سایت ها دوستان زیادی را در کشور مقصد یا شهرهای مختلف کشور مقصد پیدا کنید که حاظر هستند. بدون هیچ توقعی شما را مهمان نمایند و چند شبی را پیششان بمانید و حتی ممکن است وقت بگذارند و بعضی جاهای دیدنی را هم به شما نشان بدهند و گاهی هم برای شما غذا درست کنند. به این ترتیب علاوه بر آنکه هیچ هزینه ای پرداخت نمی کنید از نزدیک با فرهنگ و سبک زندگی مردم آنجا هم آشنا می شوید. کاری که من بارها و بارها در کشور های دیگر تجربه کردم و از آن لذت بردم.
2. بیش از 15 کشور دنیا به جوان های بسیاری از کشورها ویزایی به نام کار و تعطیلات میدهند. جوان های بین 18 تا 30 سال با گرفتن این ویزا یک ساله که فایل تمدید هم هست به کشور مقصد سفر می کنند و در آنجا اجازه کار هم دارند. بدین ترتیب با هزینه اندکی خودشان را مثلا به استرالیا می رسانند. برای مدت کار می کنند و با درآمد آن می گردند واین کار را ممکن است حتی برای یک سال در یک کشور تکرار کنند. یادم هست که توی آدلاید استرالیا یک دوست 23 ساله انگلیسی داشتم که تا آن روز 25 کشور دنیا را به همین ترتیب به طور مفصل گشته بود .
3. در تمام کشورها و شهرهای توریستی دنیا محل های ارزانی برای توریست های جوان در نظر گرفتند . این مکان ها در کشورهای مختلف تحت نام هایی چون " بک پکر" ، " هاستل" یا "گست هاوس" شناخته می شوند . در این مکان ها شما به جای گرفتن یک اتاق ، یک تخت را از یک اتاق با امکانات خوب می گیرید که معمولا محل هایی تمیز با امکانات خوب هستند. از آنجایی که توریست های جوان به این مکان ها می آیند و ارتباط مستقیم و نزدیکی با هم دارند ، امکان پیدا کردن دوستان صمیمی از تمام دنیا برایتان فراهم می شود .
از آنجایی که همگی توریست هستند می توانید در قسمت هایی از سفر با آنها همسفر شوید و یا اینکه با همدیگر یک ماشین کرایه کنید و بدین ترتیب هزینه هایتان را کم کنید و مهمتر از همه اینکه تجربه های سفرتان را به اشتراک بگذارید و از طریق آنها با مکانها و مناطق ناشناخته آشنا شوید . به عنوان نمونه یادم هست که تو مرکز شهر کوالالامپور یک تخت از یک اتاق 4 نفره با یک محیط دوستانه خیلی خوب رو با شبی 4 دلار گرفته بودم .
4. برای تهیه بلیط هواپیما ، ایرلاین های متفاوتی با نرخ های بسیار متنوع و عجیب در دنیا وجود دارند که لحظه به لحظه قیمت هایشان تغییر می کنند . با صرف اندکی وقت با اینترنت گاهی می شود بلیط های حتی ارزانتر از اتوبوس برای سفر به شهرهای یک کشور تهیه کرد . به عنوان نمونه تمام کسانی که به روسیه سفر می کنند با ایروفلوت یا ایران ایر پرواز
می کنند که چیزی بالاتر از 600 هزار تومان قیمت بلیط رفت و برگشت به مسکو هست در حالی که با پرواز آذربایجان و از طریق مسیر باکو با اندکی بیش از 300 هزار تومان می شود بلیط رفت و برگشت مسکو را گرفت .
5. اصولا ً هزینه های حمل و نقل و ترانسفر به جز ایران و چند کشور محدود معمولا هزینه های قابل توجهی هستند . طبیعتا برای یک توریست جوان بهترین و البته منطقی ترین وسیله برای سفرهای شهر به شهر در داخل یک کشور ، اتوبوس یا قطار هست .
دلیل اول اینکه معمولا ارزانترین هستند وبه عنوان نمونه در کشور روسیه به عنوان یکی از گران ترین مقصدهای توریستی دنیا برای رفت و برگشت هوایی از مسکو به سن پطرزبورگ شما باید مبلغی نزدیک به 300 دلار پرداخت کنید ، درحالی که من برای رفت و برگشت این مسیر با قطار ـ که البته آن هم کلاس های بسیار متفاوتی دارد ـ مبلغی کمتر از 50 دلار پرداخت کردم . دلیل دوم اینکه با قطار یا اتوبوس شما امکان و فرصت لذت بردن از شهرها و روستاهای کوچک و طبیعت بین راهها رو پیدا می کنید که در بعضی موارد فوق العاده جذاب و جالب هستند دلیل سوم و مهم ترین دلیل این است که در مسیرهای نسبتا طولانی که از اتوبوس شب رو استفاده می شود، علاوه بر پرداخت هزینه کم از پرداخت هزینه هتل یا محل اقامت برای آن شب که در اتوبوس هستید نیز معاف می شوید و این کمک بزرگی به مدیریت هزینه ها در سفر است . ضمن آنکه در اتوبوس ها و قطارها امکان ارتباط با مردم محلی در یک فاصله زمانی مناسب برایتان فراهم می شود که گاهی منجر به تبادل اطلاعات ارزشمندی می شود .
6. یکی از هزینه های سفر معمولا ً هزینه بالای غذای رستوران ها است که این نیز برای کسانی که نمی خواهند پول زیاد خرج کنند راه حل هایی دارد، اصولا در اکثر کشورها خرید مواد خام اولیه از فروشگاه های زنجیره ای بسیار بزرگ خیلی ارزان و مناسب هست. از طرف دیگر، در کلیه محل های اقامتی که در بالا ذکر شد آشپزخانه های بزرگ با تمام امکانات نظیر گاز یخچال و کلیه ظروف و ... پیش بینی شده و بسیاری از توریست ها خودشان غذایشان را آماده می کنند.
کسانیکه کمتر حوصله آشپزی دارند هم می توانند غذاهای آماده بسیار متنوعی را به جای خرید از رستوران ها، از همین فروشگاه های زنجیره ای بزرگ تهیه کنند که به مراتب ارزانتر هست. نکته جالب دیگر اینکه در این فروشگاه ها قیمت اجناس و مخصوصا مواد خوراکی نظیر همین غذاهای آماده یا میوه ها و یا حتی کنسرو ها بسیار متغیر است و ساعت به ساعت بر حسب تقاضای مردم قیمت ها تغییر می کند. چون سیاست آنها این است که مواد غذایی فاسد شدنی بیش از چند ساعت در فروشگاه نماند و برای همین قیمت ها را پایین می آورند تا زودتر به فروش بروند.
و اما چند نکته مهم :
اول اینکه در سفرهای این چنینی اصولا دانستن زبان انگلیسی لازم است. حتی در حد ابتدایی، طبیعتا هر چه به زبان مسلط باشید امکان ارتباط با مردم بهتر و بیشتر و دسترسی به اطلاعات توریستی آن کشور برایتان آسانتر است.
دوم اینکه داشتن همسفر خیلی مهم است. همسفر خوب و واقعی کسی است که دید او در سفر به شما نزدیک باشد و این می تواند شادی های سفر را مضاعف نماید. اصولا داشتن همسفر باعث می شود که آدم در سفر گام هایش را محکم تر بر دارد و این شاید برای کسانی که تجربه زیادی در سفر ندارند مهم تر باشد. حالا این همسفر می تواند از ابتدای سفر با شما باشد و یا این که در طول سفر با کسانی همسفر شوید و البته گاهی شاید برای بعضی از افراد تنهایی سفر کردن هم قشنگی های خودش را داشته باشد.
سوم اینکه سفرهای بلند مدت این چنینی مشکلات و دردسرهای خودش را هم به دنبال دارد. مثلا مجبور هستی هر چند روز یک بار شهر محل اقامت خودت را که تازه با آن آشنا شدی عوض نموده و وارد یک شهر ناشناخته جدید بشوید و یک محل اقامت خوب پیدا کنید و خلاصه روز از نو و روزی از نو، برای همین باید در سفر زندگی را راحت گرفت تا این تغییرات هم جزو قسمت های شیرین سفر شوند.
نکته آخر اینکه واقعا درسته که می گویند " بسیار سفر باید تا پخته شود خامی" . واقعا سفر سازنده است نه سفری که صرفا برای دیدن باشد. سفری مثبت هست که همراه با ارتباط تنگاتنگ با مردم آن کشور یا توریست های کشورهای مختلفی باشد که به آن کشور آمده اند. هر یک روز چنین سفری می تواند به اندازه چند واحد درسی در دانشگاه آموزنده و جالب باشد، وقتی با شنیده ها و ندیده های گونا گونی از مردم دنیا مواجه می شوید، احساس پرنده ای را پیدا می کنید که از قفس رها شده باشد و ...