تاریخچه خانه داروغه برای گروه های مختلفی دارای اهمیت و ارزش زیادی است؛ دیرینگی این خانه به عصر قاجار بازمی گردد.
خانه داروغه مشهد یکی از خانه های قدیمی و باارزش می باشد که برای ثبت و نگهداری آن کارهای زیادی انجام شده است. گروه مرمتی این بنا به همت استادان پویا و هومن مرصعی فعالیت ترمیم بنا را به عهده گرفت. در سال 2016 خانه داروغه برنده جایزه سال آسیا و اقیانوسیه یونسکو شد که نام آن جایزه ای برای حفظ و نگهداری بناهای قدیمی بود.
خانه داروغه در مشهد می باشد و با توجه به قدمت تاریخی بیش از 100 ساله آن، مورد توجه معماران شهر خود قرار گرفته است. با تلاش پیاپی مهندسین مشهد این خانه در سال 1381 با شماره 6357 به ثبت آثار ملی ایران رسیده است. حتما در تور مشهد مدنظر خود، برنامه ریزی داشته باشید تا از این بنا بازدید نمایید.
معماری خانه داروغه به سبک خانه های قاجار در همان دوران مشهد ساخته شده ولی در اصل این خانه به سبک روسی است و علاوه بر روش ساخت آن و مصالح به کار رفته از خشت، آجر و ملات می باشد.
خانه داروغه دارای دو طبقه می باشد و به علت دارا بودن توده در چهار ضلع، قسمت های مختلفی را در این بنا شاهد هستیم. در ضلع شرقی خانه داروغه قسمت بیرونی و ضلغ غربی آن اندرونی است. پلان خانه داروغه مشهد به سبک حیاط مرکزی و بنا در اطراف طراحی شده. لازم به ذکر می باشد این خانه به دستور یوسف خان هراتی ساخته شده است.
خانه تاریخی داروغه به علت روسی ساز بودن آن، دارای ظرافت و پیشرفت های هنری و فنی چشم گیری است. این خانه بیش از 100 سال قدمت دارد و یکی از دلایل اهمیت و توجه به آن، وجود مرمت و بازسازی قسمتی از آن می باشد.
هنر مهندسین وقت، آقایان مرصعی در دهه 1390 و کاوش های صورت گرفته در پی و برداشت های مختلف از بنای قدیمی این خانه باارزش، به صورت مرمت شده در اختیار دیگران قرار گرفته است. شاید عده ای خیال دارند که خانه ی داروغه به صورت کلی عوض شده است این در حالیست که کاوش ها نشان از پله های برجای مانده و رد ستون هایی در دل خاک در قسمت بیرونی دارد و در قسمت اندرونی نیز با کمی توجه و برداشت شاهد همین تصویر می باشیم.
مرمت خانه داروغه به بهترین روش و به دست زبده ترین معماران مشهدی انجام شده است. قبل از سال 91 هیئت ها و گروه های مذهبی در این مکان گرد هم می آمدند و پس از سال 91 به تملک شهرداری درآمد.
سایر عکس های خانه داروغه مشهد را در ادامه مشاهده کنید: